Skip To Content
OIM Voetzorg drukmeting

Voetdrukmeting

Voetdrukmeting

Met een voetdrukmeting zien wij hoe hoog de druk onder je voet is tijdens het lopen. Zo meten we hoe effectief je orthopedische schoen is in het verlagen van de druk onder je voet op plekken waar een wond kan ontstaan. Indien nodig past de schoentechnicus je schoen aan, waardoor we een optimaal effect van jouw schoen kunnen behalen en wonden aan je voeten kunnen voorkomen.

Voor wie is een voetdrukmeting?

Een voetdrukmeting is speciaal bedoeld voor mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Wanneer de druk onder de voet een bepaalde grens overschrijdt, kunnen overmatige eelt en (open) wonden (ulcus) ontstaan. Vooral voor mensen met suikerziekte is dit gevaarlijk, omdat wonden bij hen vaak erg langzaam genezen, met alle risico’s van dien. Wij willen uiteraard graag voorkomen dat wonden ontstaan.

Wilt u een afspraak maken?
Hoe werkt een voetdrukmeting?
OIM Voetzorg Drukmeting

Hoe werkt een voetdrukmeting?

Wij meten de druk wanneer je op schoenen loopt. Voor de meting plaatsen wij speciale meetzolen in je schoenen. Deze meetzolen zijn via snoeren verbonden met een kastje dat je om je middel draagt. Je loopt met de meetzolen in de schoenen een aantal keren op en neer. Het meetsysteem is verwerkt in speciale dunne inlegzolen, die tijdens de meting in je eigen schoenen gaan. Die inlegzolen bevatten over de gehele oppervlakte sensoren en zijn verbonden met een klein meetkastje dat op 256 punten de druk van je voet opneemt. Daarmee wordt precies duidelijk waar je schoen druk uitoefent. Tijdens de meting loop je een korte afstand. Het voordeel van dit systeem is dat je niet vast zit aan een apparaat of op een loopband moet bewegen. Je kunt vrij rondlopen en je eigen wandeling en stappen bepalen.

Na de meting zijn de punten met een hoge of lage druk goed zichtbaar in een grafische weergave. Wij analyseren de beelden direct en bespreken ze samen met jou. Wanneer dat nodig is passen onze specialisten direct je schoen aan, zodat je de best haalbare steun en verbetering krijgt. De arts of schoentechnicus geeft aan welke schoenen gemeten moeten worden. Dit kunnen meerdere paren zijn. Het is noodzakelijk dat je al deze schoenen meeneemt. Gebruik je een spalk of een kruk bij het lopen? Neem deze dan ook mee naar de meting. Een voetdrukmeting duurt ongeveer 30 minuten, maar kan langer duren als blijkt dat je schoenen aangepast moeten worden.

Wat levert het op?

Wat levert het op?

Een voetdrukmeting geeft ons inzicht in de drukverdeling tijdens het lopen op orthopedische schoenen, waardoor we de juiste aanpassing aan je schoenen kunnen aanbrengen. Hierdoor behalen we met je schoen het optimale effect en zo kunnen we wonden aan je voeten voorkomen.

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?
OIM Voetzorg Schoen met zool

Wanneer kom je ervoor in aanmerking?

Behoor je tot de risicogroep, dan adviseren onze orthopedisch adviseurs schoentechniek je mogelijk een voetdrukmeting. Diabetespatiënten die geen gevoel meer in hun voeten hebben, komen in principe altijd voor een voetdrukmeting in aanmerking.

Kun je jezelf ook aanmelden voor een voetdrukmeting?

Kun je jezelf ook aanmelden voor een voetdrukmeting?

Heb je suikerziekte en twijfel je of je schoenen goed passen, heb je wonden, overmatig eelt of andere voetklachten? Neem gerust contact op voor advies of de mogelijkheid voor een voetscan door onze orthopedisch adviseurs schoentechniek. Onze contactgegevens vind je hier.

Wilt u een afspraak maken?